Kijkje bij een jonge boer – Leendert Jan Onnes

Datum 12-06-2024
Tijd 19:30 - 22:00 uur
Locatie –, Reiderwolderpolder 3, Finsterwolde


Tussen eind april en eind mei organiseren NAJK en Wageningen Environmental Research (WEnR) vier bijeenkomsten op het erf van jonge natuurinclusieve boeren. Tijdens deze bijeenkomsten krijgen jonge boeren (tussen de 16 en 35 jaar) de gelegenheid om vragen te stellen, afwegingen te delen en inspiratie op te doen bij en met andere jonge boeren. 

In gesprek met natuurinclusief ondernemer Leendert Jan Onnes
Leendert Jan Onnes is een jonge akkerbouwer in Finsterwolde, Noordoost Groningen (kleigrond). Hij is de twaalfde generatie die het gemengde bedrijf met akkerbouw en pluimvee samen met zijn vader leidt. Op de 120 hectare die het bedrijf beslaat, teelt hij voornamelijk tarwe, suikerbieten, veldbonen, koolzaad en doperwten. Verder houdt Leendert Jan zich op 10% van de grond bezig met agrarisch natuurbeheer. Door het creëren van akkerranden biedt hij schuilplekken voor verschillende diersoorten. Deze akkerranden hebben ook als voordeel dat de percelen in vlakken verdeeld kunnen worden. Verder is de dijk voorzien van een struweelhaag. Ook is hij overgestapt op niet-kerende grondbewerking en doet hij aan groenbemesting. Rondom het bedrijf – met een prachtige bomensingel – hangen verschillende nestkasten, waar onder andere de uil dankbaar gebruik van maakt. Met aangespoeld riet op de dijk weet Leendert Jan ook wel raad. Na overleg met het Waterschap heeft hij dit verzameld op zijn bedrijf om het te laten composteren. En er is nog zo veel meer…

Ben je benieuwd geworden naar het verhaal en de ervaringen van Leendert Jan? Schrijf je dan in voor de bijeenkomst op woensdag 12 juni!

Programma

19:30 – 19:45 Inloop
19:45 – 20:00 Welkom
20:00 – 20:40 Rondleiding
20:40 – 21:00 Verhaal/presentatie Siebe
21:00 – 21:00 Dialoog: hoe kunnen we jonge boeren helpen om meer natuurinclusief te worden?
21:45 – 22:00 Borrel

Wat kun je verwachten?
Elke bijeenkomst vindt plaats op het bedrijf van de jonge natuurinclusieve boer. Tijdens de bijeenkomst vertelt een onderzoeker van WEnR eerst kort wat over het onderzoek Bewegen naar Natuurinclusieve Landbouw. Daarna vertelt de jonge natuurinclusieve boer over zichzelf en zijn bedrijf en neemt hij je mee op een rondleiding. Aan de hand van de presentaties en tijdens de rondleiding is er gelegenheid om vragen te stellen en ervaringen met elkaar uit te wisselen. Aan het einde van de rondleiding gaan we met elkaar in gesprek over wat jonge boeren nodig hebben om te bewegen naar natuurinclusieve landbouw. De bijeenkomst wordt afgesloten met een informele lunch.

Meld je snel aan, want VOL = VOL!
Inschrijven voor een van deze kosteloze workshop kan via dit inschrijfformulier. Voor elke workshop is plek voor 15 deelnemers. Wees er dus op tijd bij!
Kaart naar locatie

Kaart wordt geladen...