Wat deed NAJK voor jou in juli en augustus?

Iedereen bij NAJK zet zich dag in dag uit voor 100% in voor jou als lid. We zorgen bijvoorbeeld voor het materiaal, de achtergrondinformatie en gespreksleiders voor interessante bijeenkomsten of discussieavonden. Daarnaast ontwikkelen we trainingen en cursussen, regelen we winacties en behartigen we jouw belangen in Den Haag of Brussel. Wat deed NAJK voor jou in de zomermaanden juli en augustus? Hier een kleine greep uit alle activiteiten:

 • De voorstellen voor het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, dat in 2023 van start gaat, worden steeds concreter. Verschillende NAJK-bestuurders waren online aanwezig bij de dialoogtafels van het nieuwe GLB. Leendert Jan Onnes, Eke Folkerts en Willem Voncken gingen samen met andere organisaties de discussie aan.
 • Dagelijks bestuurder Harold Overmars investeerde tonnen in een nieuwe, diervriendelijkere stal. Hij reageerde bij Nieuwsuur op het stikstofadvies van het Planbureau van de Leefomgeving (PBL). Kijk de uitzending hier terug vanaf 23:12 min.
 • De landbouwwoordvoerder van het CDA, Derk Boswijk, overhandigde het eerste exemplaar van zijn visie op de landbouw aan NAJK. Voorzitter Roy Meijer en dagelijks bestuurder Marije Klever namen deze visie in ontvangst.
 • Door het wisselende weer kwam bij menig boer deze zomer de schudder uit de schuur. Bij Wei en Maatschappij gaat het niet alleen om weidegang, maar ook om goed voer voor de winter! Wil jij meer kennis opdoen over weidegang en het inkuilmanagement? Boek één van de workshops van Wei & Maatschappij of kom naar de Grasweidedagen op 22 of 23 september.
 • Dagelijks bestuurder Marije Klever zat in de jury van de Dutch Dairy Challenge 2021! De vraag die centraal stond: ‘Hoe gaan we er voor zorgen dat we in 2050 nog steeds koeien houden én van koeien houden?’. Negen deelnemers gingen de strijd met elkaar aan, maar melkveehouder Kees Peeters kwam, met zijn idee ‘met hooi betere melk’, als winnaar uit de bus.
 • Limburg werd deze zomer geteisterd door zware regenval. De impact van deze watersnood voor de agrarische sector is enorm. Gewassen zijn verloren gegaan, vee werd geëvacueerd en ook de natuur en dieren zijn slachtoffer van deze ramp. Demissionair LNV-minister Schouten bezocht drie Limburgse ondernemers, waaronder dagelijks bestuurder Willem Voncken en twee andere NAJK-leden. In de BNDR van september vertelt Willem meer over deze hectische week.
 • Eind juli stuurde Schouten twee stikstofbrieven naar de Tweede Kamer. NAJK blijft kritisch en baalt dat het financiële aspect in geen van deze brieven is meegenomen. Als belangenbehartiger van de jonge boeren deed NAJK een oproep: ‘Waar blijft de zak met geld?’. Lees hier het bericht.
 • De afgelopen maanden is NAJK, samen met LTO Nederland en Rabobank, als initiatiefnemer druk bezig geweest met het project ‘Waardecreatie in Ketens’. In dit project wordt door supermarkten, verwerkers, boeren en tuinders gewerkt aan toekomstgerichte ketens. De basis is gelegd, de komende tijd wordt benut om zoveel mogelijk partijen uit de keten aan te laten haken.
 • NAJK is betrokken bij verschillende leuke en leerzame projecten. Projecten waar jij samen met jouw AJK of klas ook wat aan hebt. In dit overzicht zetten we de verschillende avonden en activiteiten graag voor jullie op een rij!
 • In augustus startten we met de zoektocht naar een nieuwe portefeuillehouder internationaal binnen het dagelijks bestuur van NAJK. Ben jij graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de agrarische sector en stopt deze nieuwsgierigheid niet bij de Nederlandse grens? Wellicht ben jij dan de ‘teamplayer’ die we zoeken! Solliciteren kan nog tot 19 september. Lees hier de volledige vacature.
 • Deze zomer stond weer in het teken van het verzamelen van foto’s voor de fotowedstrijd van de BNDR. Wat een mooie plaatjes hebben we binnen gekregen! Welke foto er beloond word met de enige echte NAJK-trui, lezen jullie in de BNDR van september.
 • NAJK-voorzitter Roy Meijer gaf zijn duidelijke mening in de Telegraaf over inpolderen: “Ieder stuk buitendijks aangewonnen land draagt bij aan het verlagen van de ongezonde druk op ons kroonjuweel: de deltabodem.”
 • NAJK is samen met NMV, LTO Nederland, NZO, ZuivelNL en Stigas druk bezig met een veiligheidsproject om de veiligheid in de melkveehouderij te verbeteren: BoerVeilig. Het doel van dit project is om bewustzijn te creëren en daarmee (dodelijke) ongevallen te voorkomen. In augustus is de aandacht voor dit project in een stroomversnelling geraakt. Lees hier
 • Dagelijks bestuurder Willem Voncken gaf een online presentatie aan Koreaanse studenten over netwerken, samenwerking en activiteiten voor jonge boeren en tuinders. Op deze manier hopen ze een succesvolle start te maken met hun bedrijf.

Wat doet NAJK voor jou in september?

Natuurlijk zit NAJK in september ook niet stil. Houd de NAJK-site en de socials in de gaten voor het allerlaatste nieuws! Hierbij alvast een voorproefje:

 • Dagelijks bestuurder Marije Klever houd speciaal voor alle ketenpartijen in de zuivelsector een ‘Zuivelborrel’ in het Utrechtse Meern. Een mooi moment om weer even te netwerken.
 • September betekent, naast de drukke werkzaamheden op het land, ook weer ‘BNDR-tijd’. Op 11 september is het weer tijd voor een sprintje naar de brievenbus, want ons ledenblad met het thema ‘Water’ valt weer op de mat.
 • Tot en met zondag 19 september kun je nog solliciteren op de vacature voor het dagelijks bestuur van NAJK als portefeuillehouder internationaal.
 • NAJK en het lectoraat Beweiding van Aeres Hogeschool Dronten organiseren op woensdag 22 en donderdag 23 september de Grasweidedagen met als onderwerp: Zo groen als gras’.