Tweede matchmakingsprogramma ‘Boer zoekt Boer’ in Brabant

Matchmakingsprogramma ‘Boer zoekt Boer in Brabant’ gaat op zoek naar een win-winsituatie voor agrarische bedrijven zonder opvolger en jongeren die boer wil worden maar thuis niet die mogelijkheid hebben. Door deze aan elkaar te verbinden hopen de BAJK, ZLTO en de provincie dat er meer boerenbedrijven in Brabant blijven bestaan.

Het is vandaag de dag niet meer zo vanzelfsprekend dat een agrarisch bedrijf door eigen kinderen overgenomen wordt. Om in deze roerige tijd agrarisch ondernemer te worden moet een jongere veel wilskracht en passie voor de agrarische sector hebben en vertrouwen in het eigen ondernemerschap en de toekomst. Niet iedereen durft of wil de uitdaging aan gaan om agrarisch ondernemer te worden en hierdoor zijn er steeds meer agrarische bedrijven op zoek naar een buitenfamiliaire opvolger. NAJK startte in 2016 al het sectorinitiatief ‘Boer zoekt Boer’ en in 2022 werd een pilot gedraaid om het matchmakingstraject te maximaliseren. In 2024 zet de BAJK een Brabantse pilot op.

Matchmaking Boer zoekt Boer
Om deze bedrijven zonder opvolger te ondersteunen bij het vinden van een geschikte opvolger komen BAJK, ZLTO en de provincie Noord-Brabant met een matchmakingstraject genaamd ‘Boer zoekt Boer in Brabant’. NAJK – de landelijke overkoepelende organisatie van BAJK – is sinds 2011 al bezig met buitenfamiliaire bedrijfsovername middels het platform ‘Boer zoekt Boer’. Jongeren zonder (geschikt) agrarisch bedrijf en agrarische ondernemers zonder opvolger kunnen zich op dit platform aanmelden en met elkaar in contact komen. In 2022 heeft NAJK vanuit ‘Boer zoekt Boer’ een eerste pilot gedraaid om buitenfamiliaire bedrijfsopvolging te bevorderen middels matchmaking. De Brabantse partijen gaan ook aan de slag met buitenfamiliaire bedrijfsovername middels het matchmakingsprogramma ‘Boer zoekt Boer in Brabant’. “Als jonge boer zonder agrarische achtergrond vind ik het mooi als andere jonge boeren ook een kans krijgen om een agrarisch bedrijf over te kunnen nemen. Boer zoekt Boer in Brabant is hier een mooi initiatief voor”, aldus BAJK-voorzitter Maarten Tessers. “Dit biedt een kans voor zowel de overdrager als de potentiële overnemer! De jonge boer is uiteindelijk de toekomst!’

‘Boer zoekt Opvolger’
Het matchmakingsprogramma is afgeleid van het succesvolle televisieprogramma ‘Boer zoekt vrouw’. Bedrijfsoverdragers kunnen zich eerst aanmelden. Uit de aanmeldingen volgen een startgesprek en selectie, van daaruit wordt middels een bedrijfsfilm een bijpassende bedrijfsovernemer gezocht. Er volgen speeddates en de laatste drie kandidaten mogen een dag meelopen op het bedrijf. Na de meeloopdagen volgt een keuzemoment voor de meest ideale match, daarna volgt een eigen zoektocht of de match ook op lange termijn standhoudt.

Aanmelden
Ben je geïnteresseerd als bedrijfsoverdrager? Meld je dan hier aan! Aanmelden kan tot en met donderdag 11 april. Bedrijfsovernemers kunnen zich later aanmelden. De overdragers en overnemers worden begeleid door een ervaren ondernemerscoach.

Een buitenfamiliaire bedrijfsovername is geen makkelijk en kort proces, maar als het lukt, dan is het een win-winsituatie voor beide partijen. Daar gaan we voor!

 

Via Boer zoekt Boer heeft NAJK, samen met Rabobank, LLTB, ZLTO en LTO Noord de handen ineen geslagen om goede begeleiding te bieden bij buiten familiaire bedrijfsovername. Het bovenstaande persbericht gaat expliciet om bedrijfsovername in Brabant.