Komkommertijd?!

Op het moment dat ik dit voorwoord schrijf, bevinden we ons nog in de vakantieperiode. Ook in de media is normaal gesproken sprake van een rustige periode: komkommertijd. In deze periode zijn er weinig betekenisvolle nieuwsberichten en worden minder belangrijke berichten sterk uitvergroot. Wie herinnert zich de berichten over een poema op de Veluwe of wolven in de Noordoostpolder? De landbouw kwam er dit jaar niet goed vanaf. Het nieuws over fipronil in eieren en stalbranden op twee varkensbedrijven, hebben het nieuws verschillende dagen gedomineerd. Het is een drama dat zoiets je treft. Daarnaast roept het discussies op of we op de juiste wijze bezig zijn.

Zijn we juist bezig? NAJK voert regelmatig discussie met leden en andere belanghebbenden over verschillende thema’s. Ook heikele onderwerpen als fijnstof, schaalvergroting en gezondheid komen hier aan bod. Deze proberen we uit te leggen of samen te bediscussiëren, hoe het beter of anders zou kunnen. Elke keer proberen we de land- en tuinbouw vanuit het positieve te laten zien en te benadrukken dat wij, jongeren, ook trots zijn op onze sector! Dit doen we al 40 jaar.

Ook dat is nieuws dat de afgelopen komkommertijd de revue heeft gepasseerd. NAJK bestaat 40 jaar en beleeft aankomend seizoen dus een jubileumjaar. Op de Zwarte Cross heeft festivaldirectrice Tante Rikie hiervoor het startschot gegeven. In deze BNDR kijken we hierop terug en blikken we vooruit op de activiteiten die we aankomend jaar voor jou op de rol hebben staan. Denk aan de ProvincieBATTLE en de inspiratiedag op 2 december. Tijdens de ProvincieBATTLE gaat jouw provincie de strijd aan met de andere provincies om te laten zien dat jullie provincie het meest actief is. Je leest hier alles over in deze BNDR. Ook zijn we op bezoek geweest bij oud-voorzitter van NAJK, Zeger Stappershoef en komen andere oud-leden van het dagelijks bestuur aan het woord. Ook kijken we samen met onze partners naar de uitdagingen voor de jonge ondernemer.

Andre Arfman, voorzitter NAJK