Reis Texas

Op reis naar Texas!

NAJK organiseert uitwisselingsreizen voor haar leden. Dit keer gaan we naar Texas (USA)!

Everything is Bigger in Texas

Texas is na Alaska de grootste staat van de Verenigde Staten van Amerika in oppervlakte (twee keer zo groot als Duitsland). De afkorting van de ’Lone Star State‘, zoals de bijnaam luidt, is TX en er wonen ongeveer 22 miljoen mensen. De hoofdstad van Texas is Austin, de grootste stad is Houston. Het landschap varieert van woestijnen in het westen tot de hoogvlakten in het noorden, de prairies in het midden en de bossen in het oosten van de staat. Kortom, een veelzijdige staat!

Grootste agrarische productie

Texas  is een van de belangrijkste agrarische staten. Er wordt veel katoen, granen en sorghum verbouwd. De veestapel bestaat voornamelijk uit rundvee (grootste aantal van de Verenigde Staten), schapen, kippen en varkens. Er zijn bijna 250.000 agrarische bedrijven met een gemiddelde grootte van 214 ha (vooral familiebedrijven). 1 op de 7 werkende Texanen heeft een baan in de agrarische sector.

Programma

Tijdens deze reis staat kennis uitwisselen centraal. We leggen diverse bedrijfsbezoeken af, zijn bij een koeienveiling en bezoeken (jonge) boerenorganisaties. De reis begint in Houston, en eindigt in Dallas. We zullen dus een prachtige route afleggen en ook mooie plekken bezoeken. Denk aan: het Lyndon B. Johnson Space Center (het Space Center van de NASA), een jachtwinkel ter grootte van een XXL supermarkt, een bezoek aan steden als Dallas en San Antionio, Fortworth Stockyards (westernshows, rodeo en meer) en vermaak in Billy Bob’s bar. Dit is ’s werelds grootste Honky Tonk, een muziekgenre  dat in de jaren 1950 en 1960 populair was.

Deelname reis

NAJK gaat samen met nog 15 jongeren op uitwisselingsreis naar Texas. Het doel van de reis is om bij jonge agrarische ondernemers een genuanceerd beeld over agrarisch ondernemerschap in internationaal perspectief te ontwikkelen. Naast het deelnemen aan de reis geef jij bekendheid aan jouw deelname aan deze reis, bijvoorbeeld door blogs te schrijven of een presentatie voor een AJK te geven. Vanuit NAJK kunnen we hiervoor een beroep op je doen.

Praktische informatie

Wanneer (onder voorbehoud, dit kan ook een paar dagen eerder of later zijn)

  • 8-18 maart 2019

Voor wie?

  • 15 deelnemers
  • NAJK-leden met een brede interesse, dus ook uit verschillende sectoren! Boeren, boerinnen, tuinders, adviseurs en specialisten in de agrarische sector.

Wat wordt van je verwacht?

  • Eigen bijdrage : € 1800,- per persoon. Hierin zijn vlucht, overnachtingen, maaltijden, vervoer en reisbegeleiding vanuit NAJK inbegrepen
  • Actieve deelname
  • Na afloop van de reis zet de deelnemer zich in om de tijdens de reis opgedane ervaringen aan een breder publiek bekend te maken

Deelnemen?

  • Inschrijving is gesloten.
Deze reis wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van LNV.

logo lnv