Ga mee op kennisuitwisselingsreis naar agrarisch Italie!

NAJK organiseert uitwisselingsreizen voor haar leden. Dit keer gaan we naar Italië en jij kan mee!

Vijfde agrarische exportmarkt

Italië is niet alleen een populair vakantieland, er gaan ook veel Nederlandse agrarische producten naar toe. Daarmee is Italië een belangrijke handelspartner voor Nederland. Italië is niet zelfvoorzienend. Afgezien van de pluimveesector is het afhankelijk van de invoer van levend vee, vlees, veevoeder, verse vis en visproducten, bloemen, planten en uitgangsmaterialen zoals pootaardappelen en tuinbouwzaden. Met 3,9 miljard euro vormt Italië voor Nederland de vijfde agrarische exportmarkt.

Made in Italy

Wijn, kaas, olijfolie, citroenen en sinaasappelen: Italië staat wereldwijd bekend om lekker eten en vernieuwende foodtrends. Italianen besteden veel geld en aandacht aan de kwaliteit en duurzaamheid van hun voedsel. De Italiaanse landbouw- en voedingsmiddelensector is na de metaalindustrie de belangrijkste economische sector. De ‘Made in Italy’ kwaliteitslabels zijn belangrijk voor de agrofood export in het land. Maar liefst 291 voedselproducenten (exclusief wijnen) hebben een EU-beschermde status (een zogenaamde erkende oorsprongsbenaming). Dit is 34 procent van het totale aantal in de EU.

Het ‘hart’ van de veehouderij ligt in het noorden van Italië: de Po-vlakte, ook wel ‘Food Valley’ genoemd. Zo’n 80 procent van de Italiaanse agrarische productie voor wat betreft melkvee, varkens en pluimvee vindt hier plaats. De voornaamste graangewassen zijn tarwe (voor de vele pasta’s), maïs en rijst. Tarwe wordt vooral in Midden- en Zuid-Italië verbouwd, maïs en rijst in de Po-vlakte. Andere veel verbouwde gewassen zijn peulvruchten. Deze worden, ook voor de export, in geheel Italië verbouwd. Italië is Europa’s grootste producent van sojabonen. Verder komen de Italiaanse aardappelen vooral uit Midden-Italië, tabak uit Apulië en katoen van Sicilië. De teelt van groenten en fruit is over geheel Italië verspreid en de bloementeelt wordt onder meer in Ligurië (rond Genua) aangetroffen.