Wat deed NAJK voor jou in januari?

Iedereen bij NAJK zet zich dag in dag uit voor 100% in voor jou als lid. We zorgen bijvoorbeeld voor het materiaal, de achtergrondinformatie en gespreksleiders voor interessante bijeenkomsten of discussieavonden. Daarnaast ontwikkelen we trainingen en cursussen, regelen we winacties en behartigen we jouw belangen in Den Haag of Brussel. Wat deed NAJK voor jou in januari? Hier een kleine greep uit alle activiteiten:

 • NAJK-voorzitter Roy Meijer stond met een interview in de Nieuwe Oogst. Hij ziet dat er anno 2021 belangrijke keuzes gemaakt moeten worden over de landbouw in Nederland.
 • Portefeuillehouder akkerbouw, Leendert Jan Onnes was aanwezig bij een webinar van GrAJK over Pireco, een bedrijf dat biostimulanten ontwikkelt en verkoopt.
 • Het CBS publiceerde de cijfers over bedrijfsopvolging in de agrarische sector. Deze cijfers lieten zien dat de lobby van NAJK niet zonder reden is: meer dan de helft van de agrarische bedrijven heeft geen opvolger. Ondersteuning van jonge boeren en tuinders blijft broodnodig. Lees hier het persbericht.
 • Dagelijks bestuurder Eke Folkerts, met de portefeuille bedrijfsovername en projectmedewerker Liesbeth waren namens NAJK aanwezig bij de online BioKennisWeek 2021. Als NAJK-lid kon je gratis meedoen aan de online workshop Bioboer zoekt Bioboer: een inspirerende bijeenkomst over bedrijfsovername of starten.
 • Op 20 januari organiseerde NAJK samen met Royal Reesink een pubquiz voor haar leden. Maar liefst 85 teams streden mee om de felbegeerde titel ‘slimste provincie van Nederland’. Hoewel een team uit Groningen (GrAJK) op nummer één belandde, was het toch Zeeland (ZAJK) die met de eer mocht strijken. Al met al een erg geslaagde avond!
 • Dagelijks bestuurder met de portefeuille leefomgeving, Harold Overmars) ging in gesprek met LNV, het Interprovinciaal Overleg (IPO), LTO, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten over de overgangsgebieden.
 • Het bestuur en de medewerkers van NAJK gingen op zoek naar een nieuwe collega. En met succes! Op 1 maart start er een nieuwe projectmedewerker die zich onder andere bezig gaat houden met weidegang en agrarisch waterbeheer.
 • Dagelijks bestuurder met de portefeuille intensief, Tim van der Mark, is achter de schermen druk bezig om het vernieuwde ledensysteem van NAJK in goede banen te leiden.
 • Leendert Jan Onnes, portefeuillehouder akkerbouw ging in overleg met Hans de Keijzer, de Coördinator Effectief Middelenpakket van BO-Akkerbouw over de mogelijkheden binnen de gewasbeschermingslobby.
 • Portefeuillehouder internationaal, Willem Voncken, voerde een leuke discussie met jonge boeren over hoe zij ondersteunt zouden moeten worden in het nieuwe Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB).
 • Het jaar 2021 begon goed voor de vijf jonge agrarisch ondernemers die als winnaars uit de bus kwamen bij ‘De Toekomst Begint Vandaag’. Deze actie van NAJK en Rabobank biedt jonge boeren en tuinders professionele ondersteuning bij een grote verandering of cruciaal punt in hun professionele leven. Eind januari leerden de jonge ondernemers elkaar en elkaars uitdagingen kennen tijdens de online startbijeenkomst. Lees meer.
 • NAJK pleit voor het schrappen van de doelstelling om in 2035 de stikstofreductie te halveren. Deze doelstelling is simpelweg onhaalbaar. Na bijna twee jaar onderhandelen wordt het tijd om de spreekwoordelijke handen ineen te slaan. Want: tijd is geld, onze jonge boeren en tuinders moeten door!
 • Dagelijks bestuurder Eke Folkerts was aanwezig bij de eerste online bijeenkomst van de Interpolis Jongerenraad. Jongeren uit verschillende plekken van het land en uit verschillende agrarische sectoren wisselen kennis met elkaar uit en inspireren elkaar over risicomanagement.
 • NAJK is samen met NMV, LTO Nederland, NZO, ZuivelNL en Stigas druk bezig met een veiligheidsproject om de veiligheid in de melkveehouderij te verbeteren: BoerVeilig. Onder het mom van ‘veilig werken wordt beloond’ gingen wij eind januari van start met de campagne #boerveilig. Heb jij aanpassingen gedaan om je erf veiliger te maken? Maak een foto of filmpje van je tip of aanpassing en stuur deze naar communicatie@najk.nl. Meedoen kan nog tot en met 28 februari!
 • In januari werd ook de eerste online BoerVeilig-avond gehouden. Wil je met jouw AJK-afdeling ook graag zo’n webinar organiseren? Kijk voor meer informatie op onze site.
 • Dagelijks bestuurder met de portefeuille akkerbouw, Leendert Jan Onnes, is druk bezig geweest met de voorbereidingen voor het online Bodem Event: het leukste Bodem Event voor jongeren op 1 februari 2021!
 • Harold Overmars, portefeuillehouder leefomgeving, schreef een interessante column met als titel ‘Het gevecht om het landschap, vroeger wist Nederland daar wel raad mee’. Nederland heeft volgens Harold maar één ding nodig om te doen waar we in Nederland het beste in zijn. Lees meer hierover in zijn column!
 • In de maanden februari en maart staan er verschillende webinars in samenwerking met onze partners op de planning. In januari werd hier samen met een aantal dagelijks bestuurders en medewerkers de fundering voor gelegd.

Wat doet NAJK voor jou in februari?

Natuurlijk zit NAJK in februari ook niet stil. Houd de NAJK-site en de socials in de gaten voor het allerlaatste nieuws! Hierbij alvast een voorproefje:

 • We beginnen de maand februari goed met het leukste online Bodem Event voor jongeren. Portefeuillehouder akkerbouw, Leendert Jan Onnes, zal dit event samen met GAJK-bestuurder Bob Keurentjes aan elkaar praten.
 • Samen met onze partners Flynth en Rabobank organiseren wij een drieluik aan webinars over het, o zo belangrijke, onderwerp bedrijfsovername. Noteer 10 en 24 februari en 24 maart alvast in de agenda en houd onze Facebookpagina en website in de gaten voor meer informatie.