Wat deed NAJK voor jou in januari?

Iedereen bij NAJK zet zich dag in dag uit voor 100% in voor jou als lid. We zorgen bijvoorbeeld voor het materiaal, de achtergrondinformatie en gespreksleiders voor interessante bijeenkomsten of discussieavonden. Daarnaast ontwikkelen we trainingen en cursussen, regelen we winacties en behartigen we jouw belangen in Den Haag of Brussel. Wat deed NAJK voor jou in januari? Hier een kleine greep uit alle activiteiten:

 • NAJK gaf haar feedback op het plan van de Europese Commissie om Globodera in de aardappels uit te roeien: “Zet niet in op uitroeien, maar stel ‘beheersbaarheid’ en ‘controleerbaarheid’ voorop.” Lees het nieuwsbericht rondom deze reactie.
 • De Nederlandse varkenshouderij verkeert in een zeer lastige situatie. De Vlaamse Europarlementariër Tom Vandenkendelaere vroeg de Europese Commissie in een brief of varkenshouders directe steun kunnen ontvangen. NAJK riep, samen met LTO Nederland en POV, de Nederlandse Europarlementariërs op deze brief ook te ondertekenen. Lees hier
 • Van 10 t/m 13 januari was het weer tijd voor de BioKennisWeek 2022. Dagelijks bestuurder Eke Folkerts was namens NAJK op de laatste dag aanwezig bij de workshop Bioboer zoekt Bioboer en een aantal NAJK-leden werden verblijdt met een gratis kaartje voor dit evenement.
 • NAJK ging op zoek naar een financieel medewerker. Werk jij graag met een jonge enthousiaste club mensen? En heb je de nodige ervaring met boekhoudprogramma Afas en Excel? Solliciteren kan t/m 11 februari!
 • Op 13 januari maakten NAJK-voorzitter Roy Meijer en de algemeen secretaris van NAJK, Neline Both, kennis met de nieuwe LNV-minister Henk Staghouwer. “Een goed gesprek waarin duidelijke afspraken zijn gemaakt voor de komende regeerperiode”, aldus Roy. NAJK kijkt uit naar een prettige samenwerking!
 • In januari ging NAJK, in samenwerking met Hans Verweij (Flynth) en Lianne Veenstra (Agrocoaching), weer van start met een online cursus over de ‘zachte’ kant bij een bedrijfsovername.
 • Dagelijks bestuurder met de portefeuille melkveehouderij, Marije Klever, ontving de nieuwe LNV-minister Henk Staghouwer bij haar op de boerderij in De Meern. Ze spraken onder andere over de uitdagingen voor de toekomst.
 • In de VPRO-serie ‘Boer Ayoub’ liet dagelijks bestuurder Eke Folkerts de 23-jarige Ayoub een andere succesvolle buitenfamiliaire overname zien. Het project Boer zoekt Boer kwam hierbij uitgebreid aan de orde. De serie nog niet gezien? Je kijkt deze hier terug!
 • In januari werden er weer verschillende BodemBattles en -Masters georganiseerd op scholen. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw school of AJK? Stuur gerust een mailtje naar gvanesveld@najk.nl.
 • Dagelijks bestuurder Harold Overmars ging met verschillende provincies in gesprek om input te vergaren voor de grondvisie van NAJK. Deze maand waren DAJK en HAJK aan de beurt om samen met onze portefeuillehouder leefomgeving te brainstormen over dit thema. NAJK gaat de komende weken hard schrijven aan haar grondvisie!
 • In januari startte NAJK met de zoektocht naar een vervanger voor onze dagelijks bestuurder Marije Klever met de portefeuille melkveehouderij. Solliciteren op deze vacature binnen het dagelijks bestuurd kan nog t/m 13 februari.
 • Dagelijks bestuurders Marije Klever en Leendert Jan Onnes hebben in januari weer druk vergaderd met andere partijen over de Maatwerkaanpak van het 7e
 • De Raad van State besloot dat bedrijfsadressen van PAS-melders door het ministerie van LNV openbaar gemaakt moeten worden. NAJK riep via dit nieuwsbericht op om af te zien van handhavingsverzoeken.
 • Dagelijks bestuurder Tim van der Mark is achter de schermen druk bezig met een visie namens NAJK op de varkenshouderij.
 • Tot en met 14 februari 2022 is er een eenmalige landelijke subsidie beschikbaar vanuit het Economisch Herstelfonds (EHF). NAJK organiseerde, samen met partner Flynth, op 26 januari een webinar over deze financieringsaanvraag. Gemist? Je kijkt het webinar hier.
 • Ook dit jaar organiseren NAJK en Limagrain weer de MaïsChallenge. Tot en met eind januari hadden NAJK-leden en scholenteams de tijd om zich hiervoor aan te melden.

Wat doet NAJK voor jou in februari?

Natuurlijk zit NAJK in februari ook niet stil. Houd de NAJK-site en de socials in de gaten voor het allerlaatste nieuws! Hierbij alvast een voorproefje:

 • NAJK werkt mee aan de actie Make a Date 2022: een Valentijnsactie waarbij wij als boeren in gesprek gaan met de samenleving. Lees hier meer.
 • Op woensdag 16 februari organiseert NAJK, samen met Nieuwe Oogst, van 16:30 – 17:30 uur een kennismaking met de nieuwe landbouwministers Henk Staghouwer (LNV) en Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof).