Belgische kilometerheffing voor landbouwvoertuigen

België voert op 1 april 2016 een kilometerheffing in voor vrachtverkeer. Alle vrachtwagens met een maximum toegelaten massa van meer dan 3,5 ton moeten vanaf dan op bepaalde wegen kilometerheffing gaan betalen.

Voor deze regeling zijn onder andere land-, tuin-, en bosbouwvoertuigen vrijgesteld. Voorwaarde is dat deze voertuigen uitsluitend op het land worden gebruikt en slechts incidenteel op de openbare weg komen. Buitenlandse (Nederlandse) landbouwers kunnen een vrijstelling voor de kilometerheffing aanvragen bij Viapass.

Je kunt het formulier hier invullen. Of stuur een e-mail naar exemptions@viapass.be samen met de gegevens van het voertuig (nummerplaat, MTM, euronorm) en een foto van voor- en zijaanzicht.

Het is dus van belang dat je, als je in België rijdt met een landbouwvoertuig, een vrijstelling hebt aangevraagd! Meer informatie is te vinden op www.viapass.be.