Wat deed NAJK voor jou in juni?

Iedereen bij NAJK zet zich dag in dag uit voor 100% in voor jou als lid. We zorgen bijvoorbeeld voor het materiaal, de achtergrondinformatie en gespreksleiders voor interessante bijeenkomsten of discussieavonden. Daarnaast ontwikkelen we trainingen en cursussen, regelen we winacties en behartigen we jouw belangen in Den Haag of Brussel. Wat deed NAJK voor jou in juni? Hier een kleine greep uit alle activiteiten:

 • In de maand juni startte de zoektocht van NAJK naar twee nieuwe dagelijks bestuurders. Zowel voor de portefeuille akkerbouw als de portefeuille varkens-, pluimvee- en kalverhouderij. Kom jij het dagelijks bestuur versterken?
 • Dagelijks bestuurder Marije Klever met de portefeuille melkveehouderij zat in het panel van de European Feed Manufacturers’ Federation (FEFAC) om samen met de diervoederindustrie een leidende rol te pakken bij de verduurzaming van landbouw.
 • Portefeuillehouder internationaal, Peter Meedendorp, gaf op 3 juni, samen met de GAJK-voorzitter, het eerste actieplan Green Deal aan Europarlementariër Peter van Dalen. De komende maanden gaat Peter de verschillende provincies bij langs om ook bij hen het actieplan aan te bieden. Lees meer.
 • Dagelijks bestuurder Eke Folkerts gaf namens NAJK haar reactie op de conclusie van de ‘Evaluatie van de fiscale regelingen gericht op de bedrijfsoverdracht’. NAJK was verbijsterd over de uitkomsten van deze evaluatie BOR. Lees meer.
 • NAJK is samen met NMV, LTO Nederland, NZO, ZuivelNL en Stigas druk bezig met een veiligheidsproject om de veiligheid in de melkveehouderij te verbeteren: BoerVeilig. Tijdens de Nationale Buitenspeeldag 2022 op 8 juni deelde NAJK vanuit dit project dan ook tips om veilig buiten te spelen op het erf.
 • NAJK-voorzitter Roy Meijer en HAJK-voorzitter Amber Laan stonden 9 juni op de voorpagina van de Telegraaf. “Geef de jonge boer en tuinder perspectief”, luidde hun boodschap.
 • NAJK stuurde donderdagmiddag 9 juni een open brief aan zowel minister voor Natuur en Stikstof, van der Wal, als aan de landbouwwoordvoerders van de coalitiepartijen VVD, D66, CDA en CU. Aanleiding daarvan was de aangekondigde doelenbrief aan de Tweede Kamer. Lees meer.
 • Op de spannende ochtend voordat het kabinet de onwerkelijke stikstofplannen naar buiten bracht, was NAJK-voorzitter Roy Meijer te gas bij NPO Radio 1. Luister de uitzending hier terug (vanaf 1:05:26 is Roy aan het woord).
 • NAJK heeft met ontsteltenis de Kamerbrief gelezen die Christianne van der Wal, de minister voor Natuur en Stikstof, naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De doelenbrief van Van der Wal, biedt de jonge boer geen perspectief, laat staan een toekomst! Lees meer.
 • De stikstofplannen hebben waarschijnlijk grote gevolgen voor onze landbouw. In het radioprogramma Vroege Vogels spraken NAJK-voorzitter Roy Meijer en melkveehouder Alex Datema van BoerenNatuur over de voorgestelde doelen. Luister hier de uitzending terug.
 • Op vrijdag 10 juni organiseerde NAJK, samen met verschillende agrarische Hogescholen, de Expeditiedag Bedrijfsopvolging in Kamerik. Na een opening van dagelijks bestuurder Eke Folkerts, met de portefeuille bedrijfsovername, gingen verschillende betrokkenen door middel van workshops aan de slag met hun eigen ‘expeditie’. Een geslaagde bijeenkomst voor de aanwezige jonge boeren en tuinders, hun familieleden, docenten en adviseurs!
 • Het tweede weekend van juni viel bij al onze leden en partners weer het ledenblad BNDR op de mat. Met dit keer als thema ‘ketens’.
 • Verschillende agrariërs vrezen door de stikstofplannen voor de toekomst van hun bedrijf. Op 14 juni schoof onder andere dagelijks bestuurder en mekveehouder Harold Overmars aan bij de talkshow Op1 waar ook de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) Henk Staghouwer te gast was.
 • In aanloop naar de demonstratie op woensdag 22 juni organiseerde NAJK, samen met verschillende jongerenraden uit de agroketen, ludieke acties om duidelijk te maken hoe hard dit beleid (jonge) boeren raakt. NAJK riep haar leden daarnaast op om deel te nemen aan de actiedag in Stroe.
 • Als ludieke reactie op de doelenbrief van minister Christianne van der Wal, die op vrijdag 10 juni verscheen, hebben de jonge boeren en tuinders van Nederland Makelaardij Van der Wal opgericht. Om deze actie kracht bij te zetten veranderde de homepagina van www.najk.nl in een makelaarspagina, waarop de jonge boeren door middel van foto’s en video’s hun bedrijven ‘aanbieden’ en met het Te Koop-bord aandacht vragen voor deze onmogelijke stikstofplannen. Lees meer.
 • NAJK maakte onder andere dit filmpje om aan iedereen uit te leggen wat de voorgestelde stikstofdoelen voor gevolgen hebben en waarom agrarisch Nederland massaal in actie komt.
 • Eind juni werd er tegen de motie gestemd om de resultaatverplichting van de kritische depositiewaarde (KDW) uit de wet te halen. NAJK is zwaar teleurgesteld hierover, want de KDW’s zijn slechts een indicator, maar zeggen niets over de werkelijke staat van de natuur. Lees meer.

Wat doet NAJK voor jou in juli en augustus?

Hoewel de maanden juli en augustus vaak in het teken staan van de vakantie, staan er een aantal mooie dingen op de planning. Houd de NAJK-site en de socials in de gaten voor het allerlaatste nieuws! Hierbij alvast een voorproefje:

 • Om het dagelijks bestuur van NAJK te komen versterken zijn we op zoek naar zowel een portefeuillehouder akkerbouw als een portefeuillehouder varkens-, pluimvee- en kalverhouderij. Tot en met zondag 21 augustus is het mogelijk te solliciteren op deze vacatures.
 • De voorbereidingen van het ledenblad BNDR zijn weer in volle gang. Het thema van het volgende nummer luidt: wereldmarkt. Een essentieel onderwerp binnen de agrarische sector.
 • Ook bij NAJK gaan de medewerkers en dagelijks bestuurders waar mogelijk een beetje vakantie houden. Aankomende twee maanden zullen we iets rustiger aan doen, zodat we daarna weer vol gas voor jullie belangen op kunnen komen en mooie projecten kunnen opzetten.