Wat deed NAJK voor jou in juli en augustus?

Iedereen bij NAJK zet zich dag in dag uit voor 100% in voor jou als lid. We zorgen bijvoorbeeld voor het materiaal, de achtergrondinformatie en gespreksleiders voor interessante bijeenkomsten of discussieavonden. Daarnaast ontwikkelen we trainingen en cursussen, regelen we winacties en behartigen we jouw belangen in Den Haag of Brussel. Wat deed NAJK voor jou in juli en augustus? Hier een kleine greep uit alle activiteiten:

 • Via een bericht op de NOS-website werd bekend gemaakt dat minister Staghouwer (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) met landbouwpartijen in gesprek wil over de toekomst van de landbouw. NAJK heeft kennis genomen van dit bericht en besloten niet in te gaan op deze uitnodiging. Lees meer.
 • Agrarisch Nederland stond nog steeds massaal in de ‘verkoop’ met de ludieke actie van jonge boeren en tuinders om aandacht te vragen voor de onrealistische stikstofplannen van minister van der Wal!
 • In allerlei media verscheen het bericht dat de derogatie op de tocht staat. NAJK maakte zich daarom grote zorgen en uitte deze in het volgende nieuwsbericht.
 • Op dinsdag 12 juli verscheen in landelijke dagbladen een open brief gericht aan minister-president Mark Rutte. In de brief wordt de minister-president opgeroepen om eindelijk ook met de melkveehouders te praten over de doelen, het tijdspad en de invulling van het voorgenomen beleid voor stikstof, klimaat, water en mest.
 • De zoektocht naar twee nieuwe dagelijks bestuurders met de portefeuilles akkerbouw en varkens-, pluimvee- en kalverhouderij liep ook deze maanden gestaag door. Momenteel worden er gesprekken gevoerd.
 • 20 juli bezocht dagelijks bestuurder Peter Meedendorp de Flevolandse akkerbouwer Nick Vermeer om het actieplan Green Deal te presenteren aan Europarlementariër Bert-Jan Ruissen. Dit was het derde werkbezoek van de portefeuillehouder internationaal en daar blijft het niet bij. Lees meer.
 • Eke Folkerts, portefeuillehouder bedrijfsovername, gaf een presentatie over NAJK aan een groep Koreaanse jonge boeren.
 • Voor de Groningse AJK is NAJK op zoek naar een nieuwe bestuursondersteuner voor 17 uur in de week! Heb jij kennis van de agrarische sector, ben je doortastend en schroom jij je niet initiatief te nemen? Bekijk hier dan snel de vacature.
 • NAJK besloot tot twee maal toe om niet met de heer Remkes in gesprek te gaan en had daar zo haar redenen voor. Naast de verschillende nieuwsberichten hierover, verstuurde NAJK eind augustus ook een speciale nieuwsbrief over Remkes om meer duidelijkheid te geven.
 • In navolging op de MaïsChallenge organiseert NAJK vanaf dit najaar samen met veredelingsbedrijf Limagrain ook de EiwitChallenge. NAJK riep haar leden deze zomer op om deel te nemen aan deze challenge. Heb jij je al aangemeld? Lees meer.
 • Voor het project BoerNatuurlijk! heeft NAJK een spel over natuurinclusieve landbouw ontwikkeld voor (agrarische) mbo- en hbo-scholen. In augustus werden de eerste filmpjes van verschillende provincies geschoten. Wordt vervolgd!
 • Voor de nieuwsbrief van het Duurzaam Praktijknetwerk Akkerbouw (DPA) werd dagelijks bestuurder en akkerbouwer Leendert Jan Onnes geïnterviewd over de meerwaarde van DPA voor jonge akkerbouwers. Lees hier het interview!
 • NAJK werkt mee aan het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) om boeren en tuinders te bereiken over de noodzaak van schoon en voldoende water en beter bodembeheer. Reinder Jan Wagevoort combineert zijn rol als Kennismatcher Open Teelten bij DAW met zijn werkzaamheden als projectmedewerker en bestuursondersteuner bij NAJK. In dit interview vertelt hij wat hij zo mooi vindt aan dit project.
 • Eind augustus kwam de filmploeg van Stand van Nederland bij dagelijks bestuurder Eke Folkerts op bezoek! Er werd gesproken over de vraag ‘Is er nog toekomst voor boeren in Nederland?’
 • De 22-jarige Ruben Klein Teeselink werd op 25 augustus unaniem verkozen tot nieuwe dagelijks bestuurder van NAJK met de portefeuille melkveehouderij. Hij treedt hiermee in de voetsporen van Marije Klever. Lees snel verder of bekijk het filmpje waarin hij zichzelf voorstelt.
 • Op dinsdag 30 augustus was de Masterclass MaïsChallenge in Lochem waar met de aanwezige deelnemers de laatste fase van de MaisChallenge werd ingeluid met tips en adviezen.

Wat doet NAJK voor jou in september?

Natuurlijk zit NAJK in september ook niet stil. Houd de NAJK-site en de socials in de gaten voor het allerlaatste nieuws! Hierbij alvast een voorproefje:

 • Op 1 september gaat NAJK-voorzitter Roy Meijer in gesprek met LNV-minister Henk Staghouwer tijdens de Agrifirm Jongerendag.
 • Op 1 september worden de opnames van Stand van Nederland: Generatie Next, waar dagelijks bestuurder Eke Folkerts ook een belangrijke rol in speelt, uitgezonden op NPO2.
 • Het weekend van 9 september valt bij onze leden en partners het ledenblad BNDR weer in de bus. Dit keer met het thema ‘wereldmarkt’.