Wat deed NAJK voor jou in september?

Iedereen bij NAJK zet zich dag in dag uit voor 100% in voor jou als lid. We zorgen bijvoorbeeld voor het materiaal, de achtergrondinformatie en gespreksleiders voor interessante bijeenkomsten of discussieavonden. Daarnaast ontwikkelen we trainingen en cursussen, regelen we winacties en behartigen we jouw belangen in Den Haag of Brussel. Wat deed NAJK voor jou in september? Hier een kleine greep uit alle activiteiten:

 • Sinds maandag 4 september is het marketing- en communicatieteam van NAJK uitgebreid. We heten Lievijn van harte welkom binnen het team! Maak hier kennis met de nieuwe directeur en medewerkers van NAJK.
 • De nieuwe seizoensgids van NAJK werd uitgebracht en gedeeld met de provincies en AJK’s.
 • De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen, die de minister oproept om in Europa tegen de verlenging van toelating van glyfosaat te stemmen. NAJK is teleurgesteld in deze uitslag, omdat het daarmee voorbij gaat aan de adviezen. NAJK reageerde hier op met het volgende nieuwsbericht.
 • Onze portefeuillehouder internationaal, Peter Meedendorp, sprak tijdens de informele EU-Raad van landbouwministers in Córdoba over toekomstbestendige landbouw, de rol van jonge boeren en de bijdrage van de EU.
 • Rond 8 september viel bij alle NAJK-leden en partners weer het ledenblad BNDR in de brievenbus. Er was aandacht voor het thema ‘water’, de nieuwe portefeuillehouder bedrijfsovername werd voorgesteld en er werd teruggeblikt op de geslaagde ledenbijeenkomsten rondom het Landbouwakkoord.
 • Dagelijks bestuurder Ruben Klein Teeselink heeft namens NAJK, samen met zes andere organisaties, een toekomstvisie voor de melkveehouderij in Nederland gemaakt. Met dit manifest willen de partijen samen het geluid van de melkveehouderij afgeven in aanloop naar de komende verkiezingen. Lees meer.
 • NAJK-voorzitter Roy Meijer en de voorzitter van de Agrifirm jongerenraad, Juul van Nieuwenhoven, hebben hun handtekening gezet onder een partnerovereenkomst tussen Agrifirm en NAJK.
 • De portefeuillehouder leefomgeving uit het bestuur van NAJK , Harold Overmars, was aanwezig bij de beschouwing van Prinsjesdag op NOS. Op deze derde dinsdag van september heeft het demissionaire kabinet bekendgemaakt dat zij 100 miljoen euro (!) gereserveerd hebben voor de jonge boeren! Lees meer.
 • NAJK-voorzitter Roy Meijer sprak bij RTV Drenthe en Nieuwe Oogst over de vestigingssteun voor jonge boeren.
 • Dagelijks bestuurders Hilde Coolman (akkerbouw) en Ruben Klein Teeselink (melkveehouderij) waren op de filmset voor een korte serie van FrieslandCampina welke Mijn Boerderij van De Toekomst gaat heten. Wordt vervolgd!
 • NAJK-bestuurder Harold Overmars heeft, samen met de Bond voor landpachters en eigen grondgebruikers (BLHB), Federatie Particulier Grondbezit (FPG) en LTO, concrete voorstellen gedaan aan minister Adema van LNV om de pachtregelgeving aan te passen. En met succes! Lees meer.
 • NAJK-voorzitter Roy Meijer was één van de sprekers tijdens de openingsavond van de Agrarische Schouw in Joure. De avond stond in het teken van een debat met als thema ‘Stikstof, politieke koehandel?’.
 • NAJK organiseerde in samenwerking met Terra MBO Groningen en Emmen een inspirerend Grasweide-event voor tweedejaars veehouderij studenten. Lees meer.

Wat doet NAJK voor jou in oktober?

Natuurlijk zit NAJK ook in oktober niet stil. Houd de NAJK-site en de socials in de gaten voor het allerlaatste nieuws! Hierbij alvast een voorproefje:

 • In oktober start de werving voor het Jonge Boeren Verkiezingsdebat dat NAJK samen met Aeres Hogeschool Dronten en Nieuwe Oogst organiseert. Houd de website en socials in de gaten!
 • NAJK-voorzitter Roy Meijer gaat op woensdag 11 oktober bij De Balie in gesprek met journalist en schrijver Charles C. Mann rondom het vraagstuk: ‘Kunnen we samenwerken aan een gedeelde visie op de toekomst van voedsel, voedselproductie, landschap en natuur in Nederland?’.
 • Eind oktober wordt de nieuwe dagelijks bestuurder met de portefeuille internationaal bekend gemaakt.