Christian Muilerman stopt als voorzitter van het OAJK

Voorzitter van het OAJK Christian Muilerman is tijdens de algemene ledenvergadering van 31 maart jongsleden afgetreden. Christian heeft zich de afgelopen drie jaar ingezet voor het OAJK en de laatste twee jaar in de rol van voorzitter.

Hij treedt af omdat hij zich volledig gaat focussen op zijn boerenbedrijf. Naast Christian is ook Erik Visscher afgetreden uit het OAJK bestuur, ook voor hem geldt dat de combinatie van bestuurder en een eigen bedrijf leiden niet langer haalbaar is. Naast twee aftredende bestuurders zijn twee nieuwe bestuurders geïnstalleerd. Merel Straathof en Bart Stegink zullen zich vanuit het OAJK inzetten voor de positie van de jonge boer in Overijssel.

Voorlopig gaat het OAJK bestuur niet verder met een vaste voorzitter. De voorzitterstaken worden verdeeld over de huidige bestuursleden. Gerrit Baan wordt vanuit het OAJK bestuur het aanspreekpunt.

Hij is te bereiken via M: 06-11657717 en E: gerritbaan96@hotmail.com.

Route 2050 stok achter de deur voor jonge ondernemers

Arjan Peltjes woont samen met zijn vriendin en twee kinderen op een boerderij in Bergentheim. Samen zijn ze een maatschap aangegaan in het bedrijf van zijn ouders. Een melkveebedrijf met zeventig koeien in Bergentheim. Hij is één van de deelnemers van het project Route2050.

Arjan hoopt inspiratie op te doen om zijn bedrijf op een andere manier uit te breiden. ‘Het lijkt me mooi om tijdens de duur van dit project te ontdekken waar mijn bedrijf uniek in kan zijn’. Arjan wilde eerst doorgroeien met het bedrijf, maar daar twijfelt hij nu over, gezien het gebrek aan een lange termijnvisie van de overheid. De familie Peltjes is inmiddels bezig met diverse initiatieven om de kosten verder te drukken. Zo proberen ze een kruidenrijk grasland mengsel om te besparen op kunstmest en krachtvoer.

Het sparren met andere deelnemers over het toekomstbestendig maken van zijn bedrijf, is ook één van de redenen om deel te nemen aan Route2050.  ‘Ik heb er behoefte aan om dat met de andere mensen te bespreken, die min of meer in dezelfde situatie zitten. Ik ben zelf natuurlijk al wel bezig met onderwerpen zoals hoe ik om moet gaan met veranderende wet- en regelgeving op het gebied van bijvoorbeeld stikstof en fosfaatrechten.’

Door corona is de planning van het project behoorlijk gewijzigd. Er is in oktober een startbijeenkomst geweest en daarna was er alleen digitaal contact mogelijk. ‘Jammer!’, vindt Arjan: ‘het fysiek bij elkaar komen is in mijn ogen één van de belangrijkste onderdelen. Juist om mijn plannen goed te kunnen bespreken en van anderen te horen hoe zij het aanpakken. Gelukkig wordt het programma weer fysiek opgepakt, zodra de maatregelen dit toelaten.

Route2050 is een initiatief van OAJK in samenwerking met Rabobank en SPOAR-Countus met ondersteuning van de provincie Overijssel. Het project wordt georganiseerd door Stimuland. Tijdens de route worden deelnemers door een team van experts en ervaringsdeskundigen begeleid om hun bedrijf klaar te maken voor de toekomst. Meer informatie? Kijk hier: https://www.stimuland.nl/route2050/ of neem contact op met projectleider Lilian van Uhm, M: 06-30 18 88 00 E: lvanuhm@stimuland.nl.

‘Coaching is voor mensen, die niet weten wat ze willen’

Ongeveer een jaar geleden had ik nergens meer plezier in. Ik was vaak chagrijnig en ik had helemaal geen zin meer om het bedrijf van mijn ouders over te nemen. Verkoop de boel maar dacht ik dan neem ik een kantoorbaan. Lekker vrij in het weekend en geen zorgen meer aan m’n hoofd. Met deze houding frustreerde ik niet alleen mezelf, ook de mensen om mij heen en de dagelijkse gang van zaken op ons melkveebedrijf.

Thuis zijn we open over hoe we ons voelen en kunnen we makkelijk praten. Toch kwam ik er thuis aan de keukentafel niet uit. Mijn ouders stelden voor eens met iemand anders te gaan praten om uit de bubbel te komen. Een dag later had ik Paulien Hogenkamp aan de telefoon en legde mijn probleem uit. Zij bracht me in contact met Martine Platvoet, coach op agrarisch gebied.

Ik verwachtte natuurlijk niet dat na een middagje praten alles ineens helemaal goed was. Maar na een aantal gesprekken begon ik mijzelf steeds beter te begrijpen. Wat wil ik, wat kan ik goed en wat doe ik graag.

Ergens diep van binnen wist ik dat heel goed. Ik wist altijd al precies wat ik wilde. Daar was nooit een speld tussen te krijgen. Ik was het alleen een beetje vergeten. Met een vol hoofd lukte het mij niet meer eruit te krijgen waarom ik het bedrijf over wilde nemen.

Martine hielp mij met kleine stappen mijn hoofd weer wat leger te krijgen en terug te halen wat zo diep weggestopt zat. En nee, dat gaat niet van de ene op de andere dag.
Ik ben nu een jaar verder en heb het vizier weer op vooruit. Ik weet weer ouderwets wat ik wil en heb acties ondernomen om te zorgen dat ik de dingen doe die ik leuk vind en waar ik voldoening uit haal.

Achteraf gezien vind ik het wel gek dat ik dit niet standaard elk half jaar doe. Even praten over mezelf met iemand buiten mijn eigen kring.  Elk bedrijf geeft geld uit aan studie en ontwikkeling. Maar dat is niet zo gangbaar bij agrarische bedrijven. Best gek. Zeker de laatste jaren is mentale gezondheid van boeren een onderwerp waar steeds vaker aandacht voor is.

Dit gaat dan vaak over de boeren van bedrijven die willen stoppen – in de media aangeduid als de ‘oudere’ boer. Ik denk dat de bedrijfsopvolgers een onderbelichte groep is. Naast dat deze groep voor een grote stap in zijn of haar leven staat, gaat het niet meer alleen over het financiële deel. Er is ook nog een maatschappij, die van alles van ons verlangt. Onberekenbare politiek, stikstof en noem het maar op.

Tja dan kan het gebeuren dat, net als bij mij, de boel een keer vastloopt. Reflecteren of van je af praten is dan wel zo gezond.

Coaching is iets voor mensen die niet weten wat ze willen, dacht ik altijd. Maar ik kan het iedereen aanraden. Nu doe ik weer met plezier wat zo diep in het hart zat en waar ik gelukkig van word: Boeren!

Christian Muilerman, voorzitter OAJK