Wat deed NAJK voor jou in maart?

Iedereen bij NAJK zet zich dag in dag uit voor 100% in voor jou als lid. We zorgen bijvoorbeeld voor het materiaal, de achtergrondinformatie en gespreksleiders voor interessante bijeenkomsten of discussieavonden. Daarnaast ontwikkelen we trainingen en cursussen, regelen we winacties en behartigen we jouw belangen in Den Haag of Brussel. Wat deed NAJK voor jou in maart? Hier een kleine greep uit alle activiteiten:

 • De eerste twee weken van maart stonden bij NAJK in het teken van de verkiezingen, want op welke partij kun je als jonge boer of tuinder nou het beste stemmen? Lees hier wat NAJK allemaal gedaan heeft om jullie handvatten te geven bij het maken deze lastige keuze.
 • Dagelijks bestuurder Marije Klever en Sjaak van der Tak, de voorzitter van LTO Nederland maakten nader kennis met elkaar op Marijes melkveebedrijf in De Meern. Een mooi stukje multitasking: een kennismakingsgesprek en bedrijfsbezoek in één.
 • Portefeuillehouder leefomgeving, Harold Overmars, was op 4 maart te gast bij de Groenpact manifestatie. Tijdens deze talkshow over de groene uitdagingen gingen minister Carola Schouten (LNV) en Frans Timmermans (Vice-President voor de Europese Green Deal) in gesprek met studenten en jonge ondernemers. Gedurende deze live-uitzending waren de jongeren aan zet! De volledige uitzending is hier terug te kijken (vanaf 32:11 min. is Harold aan het woord).
 • Samen met Kamps de Wild BV organiseerde NAJK een webinar over hybride gewasbescherming. Het is een innovatieve oplossing voor een duurzame en plantaardige sector. Dagelijks bestuurder Leendert Jan Onnes praatte dit webinar aan elkaar en hielp de kijkers een stapje verder bij deze interessante zoektocht.
 • Het Gronings Agrarisch Jongeren Kontakt (GRAJK) kwam vorig najaar met een visiedocument waarin zijn pleitten voor inpoldering. NAJK steunt GRAJK hierin volledig en laat via dit nieuwsbericht weten dit thema op de formatietafel te willen van het nieuwe kabinet.
 • Dagelijks bestuurder Eke Folkerts gaf een presentatie over NAJK bij ABvakwerk, speerpunt waren de activiteiten van NAJK rondom de belangenbehartiging van jonge boeren.
 • Leendert Jan Onnes, portefeuillehouder akkerbouw, schreef een interessante column met als titel ‘Waterschap Vechtstromen gooit eigen ruiten in met glyfosaat- en teeltverbod’. Eén ding staat wat hem betreft als een paal boven water: het besluit van waterschap Vechtstromen, gaat veel te ver! Waarom? Dat lees je in zijn column.
 • Op 12 maart kwam de MaïsChallenge tot ontknoping in een spannende live-uitzending op het internet. Tijdens de vijfde editie van de MaïsChallenge, georganiseerd door NAJK en Limagrain, streden 46 jonge ondernemers en 10 scholenteams om de felbegeerde studiereis naar de Franse Limagne. Dagelijks bestuurder Marije Klever presenteerde de ontknoping. Lees hier
 • Portefeuillehouder bedrijfsovername, Eke Folkerts, ging samen met algemeen secretaris van NAJK, Neline Both in gesprek met de verschillende Hogescholen die betrokken zijn bij de SIA-projecten over bedrijfsovername.
 • Dagelijks bestuurder met de portefeuille intensief, Tim van der Mark, is achter de schermen druk bezig om het vernieuwde ledensysteem van NAJK in goede banen te leiden.
 • Half maart heeft de voorzieningenrechter van Noord-Nederland het besluit van de provincie Friesland, om een vergunning te verlenen voor uitbreiding van een melkveehouderij in het Friese Ee, vernietigd. NAJK is onthutst over de uitspraak en ging in gesprek met de minister van LNV. De uitspraak staat los van de aangenomen stikstofwet, maar heeft wel grote gevolgen. Lees hier meer.
 • Dagelijks bestuurder Willem Voncken ging samen met drie andere Europese jonge boeren in gesprek met Frans Timmermans, de vicevoorzitter van de Europese Commissie, over de overgang van de EU naar een duurzame voedselketen.
 • NAJK-voorzitter Roy Meijer ging in discussie met Dick Veerman (Foodlog.nl), Evelien de Olde (Wageningen University & Research) en Cees Jan Hollander (Danone). Samen met 70 belangstellenden spraken zij over de toekomst van de landbouw in 2050. Een geslaagde avond georganiseerd door de Wageningse studievereniging ‘De Veetelers’.
 • Dagelijks bestuurder Eke Folkerts gaf een presentatie over buiten familiaire overnames op het Helicon MBO.
 • Samen met onze partners Flynth en Rabobank organiseerden wij een geslaagd drieluik aan webinars over het, o zo belangrijke, onderwerp bedrijfsovername. Woensdag 24 maart werd het drieluik succesvol afgesloten met het webinar ‘bedrijfsovername anno nu’. Er werd gekeken naar de alternatieve vormen van bedrijfsovername en er werd aandacht besteed aan het praktijkverhaal van Boer Frank, één van de ex-deelnemers van Boer zoekt Vrouw. Alle drie de webinars zijn terug te kijken op ons YouTube-kanaal. Lees meer.
 • Eind februari uitte NAJK haar zorgen rondom het doorgeven van de maïspercelen op zand- en lössgronden. Ondernemers die hun maïspercelen niet tijdig hebben gemeld of waarbij de melding niet helemaal goed is gegaan, konden dit tot 31 maart alsnog doorgeven, meldt NAJK in dit bericht.
 • Marije Klever, portefeuillehouder melkveehouderij, schreef de pakken de column ’Vol gas vooruit!’. “Als je mij vandaag een miljoen geeft, heb ik het morgen uitgegeven”, grapt dagelijks bestuurder Marije Klever wel eens aan de keukentafel. Ze heeft nog zoveel plannen en ambities met het bedrijf. Jonge boeren willen vooruit. Marije geeft in haar column alvast een klein tipje van de sluier over de visie van NAJK op de melkveehouderij in 2050.

Wat doet NAJK voor jou in april?

Natuurlijk zit NAJK in april ook niet stil. Houd de NAJK-site en de socials in de gaten voor het allerlaatste nieuws! Hierbij alvast een voorproefje:

 • Rondom Pasen komt er een leuke Raad & WIN actie online. Raad jij het juiste aantal eieren?
 • Dagelijks bestuurder Marije Klever brengt samen met een aantal jonge melkveehouders de visie van NAJK op de melkveehouderij in 2050 naar Den Haag.