Dennis Nijhof is de grote winnaar van het NK Veebeoordelen 2019!

Op zaterdag 5 oktober vond het jaarlijkse NK Veebeoordelen plaats in Hoornaar. 54 jonge koeienkenners uit verschillende windstreken vertrokken in alle vroegte naar Zuid-Holland om de verschillende zwartbonte koeien te keuren op exterieur: frame, type, uier, beenwerk en het algemeen voorkomen. Dennis Nijhof was de grote winnaar en werd bekroond tot Nationaal Kampioen Veebeoordelen 2019! Hij werd op de hielen gevolgd door de nummer twee: Wilbert Wouters. Klaas Wietsma sluit de top 3 af. De beste nieuwkomer dit jaar is Maarten Spaander.

Het NK Veebeoordelen wordt jaarlijks georganiseerd door het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) in samenwerking met CRV Holding BV. Hoewel aan deze samenwerking weinig is veranderd, is niet alles volledig hetzelfde gebleven. Voorheen werd het NK Veebeoordelen ieder jaar in een andere provincie georganiseerd, maar om het evenement blijvend te kunnen optimaliseren is er gekeken naar het realiseren van een vaste locatie. Voor deze editie heeft NAJK in de organisatie van Fokveedag Boerenlandfeest Hoornaar een geschikte samenwerkingspartner gevonden.

De deelnemers van het NK Veebeoordelen hebben zich via provinciale voorrondes geplaatst voor deze landelijke finale. Door deel te nemen aan deze wedstrijden leren de deelnemers hoe ze een goede koe moeten herkennen en beschrijven. Voorgaande winnaars van het NK Veebeoordelen zie je dan ook vaak terug als juryleden bij fokwedstrijden.

Zwartbonte koeien

Marije Klever, dagelijks bestuurder en portefeuillehouder melkveehouderij bij NAJK, opende de dag met bemoedigende woorden voor de deelnemers. Daarna barstte de ‘strijd’ los. Tijdens de ochtendronde mochten de zwartbonte koeien zichzelf van hun beste kant laten zien. Ze werden verdeeld over twee wedstrijdringen, waarna de jonge koeienkenners in totaal 50 minuten de tijd kregen om hun oog over beide wedstrijdringen te laten gaan. Alle dames werden nauwkeurig bekeken en gekeurd. Vervolgens wisten 15 deelnemers zich te plaatsen voor de finaleronde.

Winnaar: Dennis Nijhof

De finaleronde bestaat uit een keuring van vijf zwartbonte koeien en een mondelinge toelichting aan de jury. Deze jury werd vertegenwoordigd door Engbert Jan Ruitenberg en Anne Kalsbeek Het werd hen niet makkelijk gemaakt. Met 46 punten voor de plaatsing en een 9,5 voor zijn mondelinge toelichting won Dennis Nijhof het Nationaal Kampioenschap. Wilbert Wouters wist de tweede plek in de wacht te slepen, op de voet gevolgd door Klaas Wietsma. De beste nieuwkomer, Maarten Spaander, verdiende de aanmoedigingsprijs. Hij eindigde op plek vier.

Het NK Veebeoordelen zorgde voor veel bekijks tijdens het Fokvee Boerenlandfeest in Hoornaar. Het was weer een geslaagde dag voor zowel jong en oud. NAJK kijkt samen met de organisatie, sponsoren en vele vrijwilligers terug op een geslaagd kampioenschap.

Bekijk via onderstaande link de totale uitslag van het NK Veebeoordelen 2019.

Uitslag NK Veebeoordelen 2019

Samenwerking FAJK en OTC Organics B.V.

‘Ontmoeten, verbinden en kennis delen in Flevoland’

We zijn als het Flevolands Agrarisch Jongeren Kontakt (FAJK) blij te mogen verkondigen dat wij een mooie samenwerking zijn aangegaan met OTC Organics B.V. als sponsor. Sinds de oprichting in 2004 heeft OTC Organics B.V., importeur, exporteur en distributeur van dagverse biologische groenten en fruit, een enorme groei doorgemaakt.

Gestart met een sterke basis van biologische uien, kasgroenten en vollegrondsgroenten uit Nederland en België, heeft de toenemende vraag naar biologische producten geresulteerd in een uitbreiding van het assortiment van meer dan 100 verse biologische producten van lokale, regionale en mondiale origine. Sinds mei dit jaar is OTC Organics gevestigd aan de Eskimolaan in Dronten. De onderneming bestaat inmiddels uit ruim 30 medewerkers verspreid over meerdere bedrijven. Naast de hoofdvestiging in Dronten heeft OTC Organics een vestiging in Poeldijk, Canada & Ivoorkust. Hun afnemers zijn groothandelaren, verpakkers, verwerkende industrie en supermarkten in Europa, het Midden-Oosten en Canada. De kracht van OTC Organics zit in de solide en langdurige relaties die zij hebben opgebouwd met (inter)nationale biologische telers en leveranciers. Daardoor kunnen zij het hele jaar door een constante aanvoer garanderen van hoogwaardige gecertificeerde biologische groenten en fruit. Daarnaast is Supply Development, met name in Latijns-Amerika en West-Afrika, ook een belangrijk aandachtsgebied bij OTC Organics. Door het ontwikkelen van nieuwe projecten wil OTC Organics nieuwe leveranciers / producten aan klanten verbinden, zodat ze nog beter kunnen inspelen op de marktbehoefte.

OTC Organics is trots om sponsor van FAJK te zijn. Als bedrijf gevestigd en Flevoland delen wij graag onze kennis met agrarische jongeren in deze regio. Zo zullen er komend voorjaar informatieavonden georganiseerd worden voor leden van het FAJK over omschakelen van gangbare landbouw naar biologische landbouw. Maar ook komen wij graag in contact met leden die op zoek zijn naar een inhoudelijke stage in de agrarische sector of zelfs kandidaten voor onze vacatures.

Nick Vermeer, voorzitter FAJK: “We zijn erg enthousiast over onze nieuwe sponsor en denken hiermee een mooie samenwerking tegemoet te gaan. Naast onze andere sponsoren is OTC Organics een zeer geschikte aanvulling qua kennis en netwerk.”
Voor FAJK-leden betekent dit dat er in de toekomst leuke excursies komen en onder onze leden en OTC Organics wellicht óók mooie samenwerkingen en netwerken ontstaan. FAJK is dé organisatie voor jonge agrarische ondernemers in Flevoland en behartigen de belangen van 400 leden op lokaal, provinciaal en landelijk niveau.

Jonge boeren in gesprek met ministerie over pacht

FAJK blikt terug op geslaagde informatieavond

Op 24 oktober organiseerde het Flevolands Agrarisch Jongeren Kontakt (FAJK) in samenwerking met het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) en het ministerie van LNV een informatieavond over pacht. Met ruim 65 jonge boeren en een goede dialoog met de vertegenwoordigers van het ministerie en het RVB blikt FAJK terug op een meer dan geslaagde avond.

“Pacht is een gevoelig onderwerp waar veel over gepraat wordt en waarover veel onbegrip heerst”, aldus FAJK vice-voorzitter Alex Tuinenga. “Met deze avond hoopt FAJK de dialoog tussen de grote overheidsorganen en de jonge boeren in Flevoland aan te jagen. Enerzijds om het ministerie van LNV en het RVB te laten weten wat er in de praktijk speelt, anderzijds om de jonge boeren antwoord te geven op de heersende vragen. Met de open sfeer en inhoudelijk sterke presentaties zijn we daar wat FAJK betreft zeker in geslaagd.”

In 2013 is in Flevoland de eerste pachtkavel via ope
nbare inschrijving uitgegeven. Sindsdien zijn er jaarlijks honderden hectares aan kavels uitgegeven, de interesse hiervoor is groot. Tijdens deze avond vertelden Charlotte Stein van het RVB en Liesbeth Kap van het ministerie van LNV over de historie en de toekomst van het huidige pachtbeleid. De aanwezigen konden vooraf hun vragen insturen, die vervolgens door Charlotte Stein en Liesbeth Kap beantwoord werden.

FAJK, het ministerie van LNV en het RVB kijken terug op een geslaagde avond waar veel vragen weggenomen zijn.

 

Oogsten met een goed verhaal

Het FAJK organiseert in samenwerking met NAJK en Rabobank op 24 oktober de training ‘Oogsten met een goed verhaal’. In deze training leert senior trainer Gijs Nillessen je hoe je jouw verhaal kort en krachtig vertelt, op zo’n manier dat je onthouden wordt!

De burger wordt steeds kritischer. Heb jij je verhaal klaar? Tijdens de training ‘Oogsten met een goed verhaal’ leer je jouw verhaal kort en krachtig te vertellen. Welke jonge boer of tuinder kan dit het beste?

90 jonge boeren

‘Oogsten met een goed verhaal’ is onderdeel van de ProvincieBATTLE en wordt door NAJK en Rabobank aangeboden. Tijdens een avondvullende training traint senior trainer Gijs Nillessen maximaal negen jonge boeren in kort en krachtige communicatie. Vooraf krijg je een aantal voorbereidende vragen, zodat je tijdens de training gelijk aan de slag kan. De training duurt 2,5 uur. In deze tijd wordt een krachtige pitch van maximaal twee minuten gemaakt en geoefend.

Onderdelen die aan bod komen zijn:

  • Wanneer word je onthouden?
  • Hoe kom je tot de kern? Wat vertel je wel en wat laat je weg?
  • Hoe stem je je verhaal af op de doelgroep?
  • Hoe bouw je een goed verhaal op?

In deze eerste bijeenkomst ligt de nadruk op de inhoud van je verhaal.

10 winnaars

Degene met de beste pitch mag de provincie Flevoland vertegenwoordigen in de landelijke wedstrijd. Deze winnaar krijgen een individuele pitchtraining op het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht. In deze bijeenkomst ligt de nadruk op het optimaal gebruik maken van het podium, stemgebruik maar ook hoe je jouw zenuwen in bedwang kan houden.

3 finalisten

De tien beste jonge boeren en tuinders worden door de publiekjury beoordeeld. Via een online campagne kunnen de provincies hun afgevaardigde steunen. Uiteindelijk zijn de drie hoogst geëindigde de finalisten van de wedstrijd.

1 winnaar

De drie finalisten houden op 2 december een inspirerende pitch tijdens de inspiratiedag van NAJK. Een vak- en publiekjury kiezen de winnaar van 2017!

Oogsten met een goed verhaal over ‘Oogsten met een goed verhaal’. De training is een uitgelezen kans om jouw verhaal onder professionele begeleiding kort en krachtig onder woorden te brengen. Er kunnen maximaal 9 deelnemers meedoen aan deze training, dus geef je snel op. Vol is namelijk ook echt vol. Stuur voor deelname een mailtje naar FAJK via info@fajk.nl.

Werkbezoek Provinciale Statenleden Flevoland

Het FAJK organiseerde op maandagavond 12 juni een werkbezoek voor de Provinciale Statenleden van de provincie Flevoland. De Statenleden van de partijen ChristenUnie, SGP, CDA, VVD, PVV en GroenLinks brachten een bezoek aan het akkerbouwbedrijf van FAJK-bestuurder Alex Tuinenga in Marknesse.

FAJK-voorzitter Nick Vermeer opende de avond met een inleiding over het FAJK en de speerpunten waarmee de jonge boeren in Flevoland zich bezighouden. Vooral de uitvoering van de JOLA en POP3gelden gaven voldoende gespreksstof voor de rest van de avond. Er stond echter nog een rondleiding over het bedrijf op de planning, dus zetten de Statenleden en bestuurders van FAJK het gesprek op de kar achter de trekker voort.

Wat het FAJK betreft was het een succesvolle avond met meer dan genoeg ruimte om met elkaar in gesprek te gaan, en een mooie aanleiding om ook in de toekomst met elkaar in gesprek te blijven.

Nick Vermeer nieuwe voorzitter FAJK

Op maandag 20 maart is de 26-jarige Nick Vermeer uit Dronten verkozen tot voorzitter van FAJK. Vermeer neemt de voorzittershamer over van Jan Ter Maaten, die het voorzitterschap drie jaar lang op zich heeft genomen.

Vermeer is opgegroeid op een akkerbouwbedrijf in Swifterbant, waar onder andere aardappelen, wortels en uien verbouwd worden. In de toekomst hoopt hij het ouderlijk bedrijf over te nemen. Momenteel werkt Vermeer als engineer bij Tolsma-Grisnich B.V. in Emmeloord.

De afgelopen vier jaar is Vermeer voorzitter geweest van de lokale agrarische jongeren afdeling AJK Dronten-Lelywolde. Vermeer: ‘In heel Flevoland staan de jonge boeren voor grote uitdagingen. Het aantal agrarische bedrijven daalt al jaren. Schaalvergroting en hoge grondprijzen zorgen voor veranderingen op het platteland die niet altijd wenselijk zijn. Jonge boeren en tuinders hebben de toekomst, zij zijn immers de mensen die over 20 of 30 jaar graag nog in Flevoland willen ondernemen!’ Verder wil Vermeer thema’s als verschraling van de bodem en de toekomst van een vitaal platteland oppakken op provinciaal niveau.

GEZOCHT: commissieleden voor het 40-jarig bestaan van NAJK

In september 2017 bestaat NAJK 40 jaar. Dit willen wij graag groots aanpakken met één of meerdere activiteiten. Om dit te organiseren zijn wij op zoek naar enthousiaste commissieleden!

Als commissielid krijg je de mogelijkheid om een groot evenement van het begin tot het eind te organiseren. Dus van het bedenken van een plan, het zoeken van een financiering tot het daadwerkelijk uitvoeren van de activiteit en de afhandeling. Er zijn al enkele ideeën die aan de commissie zullen worden meegegeven om een (mogelijke) richting te geven. In totaal kunnen er ongeveer 5 personen aan de commissie deelnemen.

Lijkt het jou leuk om in de commissie te zitten? Stuur dan je motivatie voor maandag 5 september per mail naar sollicitatie@najk.nl. Bij vragen kun je contact opnemen met Neline Both, algemeen secretaris, 030- 2769864. De commissie start in september 2016 met haar werkzaamheden.